Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται οριακά μιας ποσοστιαίας μονάδας του Ντόναλντ Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται οριακά μιας ποσοστιαίας μονάδας του Ντόναλντ Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση

Οι δύο μονομάχοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο έχουν «κλειδώσει» και ήδη Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ μετρούν τις δυνάμεις τους μέσω δημοσκοπήσεων. 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε οριακό προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ και οι δύο έχουν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τα κόμματά τους για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις κάλπες.

Το 39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση μίας εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, δήλωσε ότι θα ψήφιζε για τον Μπάιντεν, από το Δημοκρατικό Κόμμα, εάν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, συγκριτικά με το 38% που επέλεξε τον Ρεπουμπλικάνο, πρώην πρόεδρο Τραμπ. Το προβάδισμα για τον Μπάιντεν είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης (1,8 ποσοστιαία μονάδα).

Πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, με το 11% να υποστηρίζει ότι θα ψήφιζε άλλους υποψηφίους, το 5% ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες και το 7% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε ή να αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Και οι δύο υποψήφιοι κουβαλούν σημαντικά βάρη στην δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση για την προεδρία της ΗΠΑ, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για την ηλικία του Μπάιντεν, 81 ετών, και τις τέσσερις επικείμενες δίκες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων μία με τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να ανατρέψει την εκλογική ήττα του 2020.

Η μάχη αναμένεται αμφίρροπη

Η δημοσκόπηση, στην οποία ερωτήθηκαν ενήλικοι σε όλη τη χώρα, περιλάμβανε πολλούς τρόπους για τη μέτρηση της στήριξης προς τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, και οι περισσότεροι καταδεικνύουν αμφίρροπη μάχη.

Ο Τραμπ είχε οριακό προβάδισμα μεταξύ όλων των ερωτηθέντων, αλλά το προβάδισμα του Μπάιντεν μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν σημαντικό διότι οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί για να ψηφίσουν είναι περισσότερο πιθανόν να το κάνουν τον Νοέμβριο. Μόνο τα δύο τρίτα όσων είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις οποίες ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ.

Στις επτά πολιτείες όπου οι εκλογές ήταν αμφίρροπες το 2020 –που θα μπορούσαν να αποδειχθούν και πάλι κρίσιμες τον Νοέμβριο– ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 40% έναντι 37% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ενώ οι πανεθνικές έρευνες δίνουν σημαντικές ενδείξεις για τον ποιον θα ψηφίσει η Αμερική, μόλις μια χούφτα από πολιτείες τυπικά γέρνουν τη ζυγαριά διαμορφώνοντας τις ισορροπίες στο σώμα των εκλεκτόρων, τον καθοριστικό παράγοντα στις προεδρικές εκλογές.

Με πολλούς ψηφοφόρους να μην ενθουσιάζονται ούτε από τον Τραμπ ούτε από τον Μπάιντεν, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρομπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, που υποστηρίζεται από το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αναμένεται να εμφανιστεί ως ο τρίτος υποψήφιος στην κάλπη, συγκριτικά με 17% σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν χωρίς άλλες επιλογές, ο Μπάιντεν προηγείται με 50% έναντι 48% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφοριών, με το 2% να αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση.

Μόνο το 37% περίπου των υποστηρικτών της Χέιλι σχεδιάζει να ψηφίσει τον Τραμπ

Ενώ ο Τραμπ κέρδισε εύκολα την πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι στη διαδικασία για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εξασφαλίζοντας αρκετούς αντιπροσώπους προχθές για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος, έχει τρωτά σημεία ακόμα και εντός του δικού του κόμματος.

Μόνο το 37% περίπου των υποστηρικτών της Χέιλι σχεδιάζει να ψηφίσει τον Τραμπ τώρα που εκείνη είναι εκτός της κούρσας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Το 16% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ερωτηθέντες ότι θα ψηφίσουν κάποιον άλλο ή και κανέναν.

Μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση συντηρητικού δικαστηρίου στην Αλαμπάμα ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο υποβοηθούμενης παραγωγής θα πρέπει να θεωρούνται παιδιά, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφωνεί με την άποψη αυτή, το 57% διαφωνεί και οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις διαδικτυακά από όλη τη χώρα, από 4.094 Αμερικανούς ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων 3.356 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Είχε περιθώριο σφάλματος 1,8 ποσοστιαία μονάδα για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και 1,7 ποσοστιαία μονάδα για όλους τους ερωτηθέντες.

To άρθρο Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται οριακά μιας ποσοστιαίας μονάδας του Ντόναλντ Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *