Ρωσία: Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Καλούγκα DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Ρωσία: Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Καλούγκα

Η Ουκρανία «αντιγράφει» κατά γράμμα την Ρωσία, χτυπώντας διαρκώς με drones την πετρελαϊκή παραγωγή, όπως την περασμένη χρονιά η Μόσχα είχε βάλει στο στόχαστρο τις ουκρανικές υποδομές.

Στόχος της Ουκρανίας – όπως άλλωστε έχουν πει πολλοί αξιωματούχοι – είναι να επιβάλλει μέσω των drones ένα ιδιότυπο «εμπάργκο» στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία, προκαλώντας της έτσι οικονομική αιμορραγία.

Πιστή σε αυτή την γραμμή η Ουκρανία έπληξε νωρίς σήμερα Παρασκευή 15.3.2024 σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), σε μια επιχείρηση που διενεργήθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας GUR, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το διυλιστήριο Καλούγκα, που ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται περίπου 65 χλμ. από τα περίχωρα της Μόσχας, δεν είναι από τις σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας. Λέει πως η βασική ικανότητα επεξεργασίας της μονάδας ανέρχεται στο 1,2 εκατ. τόνους ετησίως, περίπου 24.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο Βιτσισλάβ Σάπσα, ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας Καλούγκα, δήλωσε νωρίτερα στην εφαρμογή Telegram πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τέσσερα drones στην περιοχή όπου βρίσκεται το διυλιστήριο και πως δεν σημειώθηκαν ζημιές στις υποδομές ή απώλειες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την εταιρία στην οποία ανήκει το διυλιστήριο.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις.

Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή μεγάλου βεληνεκούς drones στη διάρκεια του πολέμου της με τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την απροθυμία των δυτικών συμμάχων να της παράσχουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον τα drones είναι όχι μόνον πιο φθηνά και μπορούν να παραχθούν στην Ουκρανία, αλλά είναι και πολύ πιο ευέλικτα, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από την ρωσική αεράμυνα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ουκρανίας, ο οποίος είναι υπέρμαχος της εγχώριας παραγωγής drones, δήλωσε στο Reuters τον Φεβρουάριο πως η Ουκρανία σχεδιάζει να παραγάγει χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς drones φέτος για πλήγματα στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones “Shahed” προκειμένου να βομβαρδίσει στόχους στην Ουκρανία από τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

To άρθρο Ρωσία: Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Καλούγκα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *