ΑΑΔΕ: Στα σκαριά μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης ρυθμίσεων στην εφορία DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

ΑΑΔΕ: Στα σκαριά μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης ρυθμίσεων στην εφορία

Αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης των οφειλετών και ελαστικότερο πλαίσιο κριτηρίων, καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Και αυτό γιατί η εκτίναξη του πλήθους των φορολογικών ρυθμίσεων που χάθηκαν έχει βαρέσει “καμπανάκι” στο ΥΠΟΙΚ, οδηγώντας στην αναζήτηση μηχανισμών ανάσχεσης του εν λόγω φαινομένου, καθώς οι συνέπειες είναι, πλέον, ορατές στα έσοδα του δημοσίου.

Το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων των φορολογούμενων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα ενημερώνει τους οφειλέτες για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πιο συγκεκριμένα,μέσω του μηχανισμού αυτού θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης. Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (σ. Προβλέπονται σε νομοσχέδιο που έφερε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΟΙΚ) οι οφειλέτες που έχασαν παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Έχουν πληρώσει μαζεμένες όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης

-Έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

-Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Με βάση το σημερινό καθεστώς η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Στα σκαριά μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης ρυθμίσεων στην εφορία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *