Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για την κλιματική κρίση: Οι τρεις υποθέσεις που θα αναγκάσουν τα κράτη σε νέα μέτρα DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για την κλιματική κρίση: Οι τρεις υποθέσεις που θα αναγκάσουν τα κράτη σε νέα μέτρα

Με αγωνία οι πολίτες αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις, που ενδέχεται να αναγκάσουν τα κράτη να πάρουν άμεσες αποφάσεις και μέτρα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Το ΕΔΔΑ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις τρεις υποθέσεις για την κλιματική κρίση στις 11:30 ώρα Ελλάδας. Η πρώτη απόφαση αφορά την προσφυγή μιας ελβετικής ένωσης, των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο.

Καταγγέλλουν «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους. Επιδιώκουν το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την προσφυγή το 2020 έξι νεαρών Πορτογάλων – ηλικίας 12 με 24 ετών– οι οποίοι κατηγορούν συνολικά 32 χώρες στην Ευρώπη που εκλύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή τους. Δεν ζητούν αποζημίωση, αλλά από το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων αυτών.

Τέλος, στην τρίτη υπόθεση ο Νταμιέν Καρέμ, πρώην δήμαρχος της πόλης Γραντ – Σινθ στη βόρεια Γαλλία, προσέφυγε κατά της άρνησης του Παρισιού να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

«Αυτές οι τρεις προσφυγές, τις οποίες κατέθεσαν άνθρωποι ηλικίας από 12 έως άνω των 80 ετών, δείχνουν ότι όλοι επηρεαζόμαστε από την κλιματική κρίση», υπογράμμισε η Πορτογαλίδα Καταρίνα ντος Σάντος Μότα, 23 ετών.

Το ΕΔΔΑ δεν έχει ποτέ ως τώρα αποφανθεί για τις ευθύνες των κρατών αναφορικά με τις δράσεις τους κατά της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση υπέρ των εναγόντων θα αποτελέσει προηγούμενο για τις 46 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάλογα με τις αποφάσεις, οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου βραχυπρόθεσμα.

Η θέση του δικαστηρίου «ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον», σχολίασε ο δικηγόρος Τζέρι Λίστον της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Legal Action Network (GLAN). «Μια νίκη σε μία από τις τρεις προσφυγές ενδέχεται να αποτελέσει για την Ευρώπη την πιο σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την κλιματική αλλαγή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015», πρόσθεσε.

To άρθρο Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για την κλιματική κρίση: Οι τρεις υποθέσεις που θα αναγκάσουν τα κράτη σε νέα μέτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *