Η ατζέντα Σολτς στο Πεκίνο στη σκιά της «πολεμικής οικονομίας» και της εκκρεμούς «αποσύνδεσης από τα ρίσκα» DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Η ατζέντα Σολτς στο Πεκίνο στη σκιά της «πολεμικής οικονομίας» και της εκκρεμούς «αποσύνδεσης από τα ρίσκα»

Στη σκιά της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη «συλλογική Δύση» και το κυοφορούμενο, νέο μπλοκ της Ανατολής, στο οποίο ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 16 Απριλίου, στο πλαίσιο τετραήμερου ταξιδιού του στην Κίνα.

Ο Όλαφ Σολτς θα φθάσει στην Τσονγκίνγκ την ερχόμενη Κυριακή (14.04.24) και θα επισκεφθεί μια εγκατάσταση υδρογόνου που λειτουργεί μια γερμανική εταιρεία, προτού ταξιδέψει τη Δευτέρα (15.04.24) στη Σαγκάη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπός του Στέφεν Χέμπεστρεϊτ χθες (08.04.24).

Ο Γερμανός ηγέτης, ο οποίος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα ως καγκελάριος, θα συναντηθεί με τον Σι και αργότερα με τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ για πολιτικές συνομιλίες στο Πεκίνο την Τρίτη (16.04.24), πρόσθεσε ο Χέμπεστρεϊτ.

Το ταξίδι του Σολτς στην Κίνα θα λάβει χώρα σε συνθήκες όπου οι σχέσεις μεταξύ Δύσης από τη μεριά και του Πεκίνου χαρακτηρίζονται από κλιμακούμενη ένταση όχι μόνο γύρω από την στάση της Κίνας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (μαζί και τις συνακόλουθες κυρώσεις) ενώ η τελευταία -δια στόματος του ίδιου του Ζελένσκι- δηλώνει «χαμένη» στον πόλεμο αν δεν λάβει νέα αμερικανική στήριξη, αλλά και την όξυνση του εμπορικού ανταγωνισμού Κίνας – ΗΠΑ με αιχμή το ζήτημα των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Έχει μόλις προηγηθεί η επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, Τζένετ Γέλεν, στο πέρας της οποίας δήλωσε πως «οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά αγαθά ή αγαθά διπλής χρήσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων».

Η ίδια τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί να κατακλυστεί η παγκόσμια αγορά με κινεζικά προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, κάνοντας λόγο επίσης για «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, ο Κινέζος Υπουργος Εμπορίου, ανταπάντησε πως «οι κατηγορίες περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι αβάσιμες», δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ειδικά η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων από τους κινέζους κατασκευαστές οφείλεται στην καινοτομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και όχι στις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους.

Aμέσως μετά, σημειώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και του Κινέζου ομόλογου, κατά την οποία ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ρωσο – κινεζικές σχέσεις είναι τόσο καλές όσο ποτέ.

Από την άλλη μεριά, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ πάνε από το κακό στο χειρότερο, με τη «πολεμική οικονομία» να μπαίνει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, «δείχνοντας» την ανάγκη άμυνας της απέναντι στον κίνδυνο εξ ανατολών.

Γερμανικό De-Risking από την Κίνα: Ένας πρώτος απολογισμός

Την ίδια ώρα, ο στόχος (και) της γερμανικής κυβέρνησης «αποσύνδεσης» από τους «κινδύνους» που σχετίζονται με τις γερμανικές επενδύσεις (de-risking) δεν φαίνεται να αποδίδει, ιδιαίτερα, καρπούς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW).

Συγκεκριμένα, κατά τη σύγκριση των ετών 2022 και 2023, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές στην εξάρτηση των εισαγωγών από την Κίνα, αλλά η επίδρασή τους είναι περιορισμένη για διάφορους λόγους. Η αξία των εισαγωγών και τα μερίδια εισαγωγών των ομάδων προϊόντων που σχετίζονται με τη βιομηχανία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα εφάπαξ ειδικά εφέ. Αφενός, αυτό περιλαμβάνει μια ειδική εξέλιξη για ένα μόνο χημικό προϊόν και αφετέρου, ήταν πολύ πιθανό να υπάρξει μείωση των αποθεμάτων προϊόντων που σχετίζονται με τους υπολογιστές, τα οποία δημιουργήθηκαν το 2022 λόγω των στενώσεων στον εφοδιασμό.

Επομένως, δεν είναι ακόμη αναγνωρίσιμη μια σαφής διαρθρωτική μείωση του κινδύνου, υπό την έννοια μιας συνεχιζόμενης τάσης προς περαιτέρω σημαντική μείωση των εισαγωγών. Σημαντικές ήταν επίσης οι μετατοπίσεις στον αριθμό των ομάδων προϊόντων με δυνητικά κρίσιμες εξαρτήσεις των γερμανικών εισαγωγών από την Κίνα το 2022. Ως αποτέλεσμα, 73 ομάδες προϊόντων αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο, καθώς το μερίδιό τους στις κινεζικές εισαγωγές έπεσε κάτω από το 50%. Ωστόσο, μόνο ένας ελαφρώς μικρότερος αριθμός ομάδων προϊόντων ξεπέρασε αυτό το όριο το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ομάδων προϊόντων που σχετίζονται με τη βιομηχανία και έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές από την Κίνα, σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται εδώ, μειώθηκε μόνο ελαφρώς μεταξύ 2022 και 2023, από 213 σε περίπου 200.

Επιπλέον, η βασική δομή των εξαρτήσεων από τις εισαγωγές παρέμεινε περίπου η ίδια, για παράδειγμα όσον αφορά την κατανομή στις ομάδες αξίας των εισαγωγών και τις μέσες τιμές των μεριδίων εισαγωγών. Μια απογραφή για το έτος 2023 δείχνει ότι 85 ομάδες προϊόντων με υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων χημικών (και συναφών) προϊόντων για τον ορισμό που χρησιμοποιείται εδώ.

Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα ακολουθούν σε μεγαλύτερη απόσταση με 38 ομάδες προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων φορητών υπολογιστών, αξεσουάρ υπολογιστών, ηλιακών κυψελών, μαγνητών και μπαταριών). Τα προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού και η κατηγορία προϊόντων πρώτων υλών και ορυκτών έχουν από 24 ομάδες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων έξι μετάλλων σπάνιων γαιών.

Οι άλλες κατηγορίες προϊόντων αντιπροσωπεύουν σημαντικά λιγότερες ομάδες. Η εμπειρική ανάλυση μπορεί μόνο να εντοπίσει δυνητικά κρίσιμες εξαρτήσεις εισαγωγών. Ωστόσο, προκειμένου να εφαρμοστεί η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την απομείωση του κινδύνου, είναι σημαντικό να εντοπιστούν πράγματι οι κρίσιμες εξαρτήσεις των εισαγωγών.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να προσδιοριστεί κατά πόσον τα προσδιοριζόμενα προϊόντα είναι απαραίτητα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν επαρκώς βραχυπρόθεσμα και, εάν ναι, τι ζημία θα σήμαινε η απουσία τους για την οικονομία στο σύνολό της. Για το σκοπό αυτό, φαίνεται λογικό να διατεθεί στο κράτος (σε αυστηρά εμπιστευτική βάση) η εμπειρογνωμοσύνη που κατέχουν οι εταιρείες, σημειώνει η ίδια έρευνα.

To άρθρο Η ατζέντα Σολτς στο Πεκίνο στη σκιά της «πολεμικής οικονομίας» και της εκκρεμούς «αποσύνδεσης από τα ρίσκα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *