Ο Πουτζδεμόν απειλεί να μην ξαναπολιτευτεί στην Καταλονία εάν δεν επανεκλεγεί πρόεδρος DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Ο Πουτζδεμόν απειλεί να μην ξαναπολιτευτεί στην Καταλονία εάν δεν επανεκλεγεί πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής, το 2017, της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία, ανέφερε ότι θα αποσυρθεί από την τοπική πολιτική σκηνή εάν δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος ξανά τον Μάιο.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της Καταλονίας ανέφερε πως «δε μπορώ να ασκήσω ενεργή πολιτική εάν δεν έχω την ευθύνη της προεδρίας. Δεν θα είχε νόημα να αφοσιωθώ στο να είμαι επικεφαλής της αντιπολίτευσης».

Ο Πουτζδεμόν, που είναι ευρωβουλευτής, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου στην Καταλονία, την περιφέρεια της οποίας ήταν πρόεδρος όταν έγινε η απόπειρα απόσχισης, τον Οκτώβριο του 2017, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει η σύγχρονη Ισπανία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτές τις αμφίρροπες τοπικές εκλογές προηγείται το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Το κόμμα του Πουτζδεμόν Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία») βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το άλλο μεγάλο αυτονομιστικό κόμμα, το ERC.

Ο Πουτζδεμόν, που έφυγε στο Βέλγιο το 2017 για να γλιτώσει από την ισπανική δικαιοσύνη, ελπίζει ότι θα επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία, μετά την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου περί αμνηστίας. Ο νόμος αυτός, με τον οποίο σταματούν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών που ενεπλάκησαν στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, ήταν απαίτηση των Καταλανών αυτονομιστών σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που προσέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου στη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ. Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση τον Μάρτιο και αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο γύρω στα τέλη Μαΐου.

«Με τον νόμο περί αμνηστίας θα κλείσει ένα κεφάλαιο, αυτό της εξορίας», υπογράμμισε ο Πουτζδεμόν, σε βάρος του οποίου εξακολουθεί να εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στην Ισπανία. Ο ίδιος είπε σήμερα ότι θέλει να επιστρέψει στην Καταλονία για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση για την εκλογή του επόμενου προέδρου της περιφέρειας, είτε κερδίσει τις εκλογές, είτε όχι. Η συζήτηση αυτή αναμένεται ότι θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα της «τρομοκρατίας» σε βάρος του Πουτζδεμόν, για τους φερόμενους δεσμούς του με μια οργάνωση που το 2019 κάλεσε τους υποστηρικτές της να αποκλείσουν το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Το δικαστήριο έχει καλέσει τον Πουτζδεμόν για κατάθεση μέσω βιντεοσύνδεσης στα τέλη Ιουνίου.

To άρθρο Ο Πουτζδεμόν απειλεί να μην ξαναπολιτευτεί στην Καταλονία εάν δεν επανεκλεγεί πρόεδρος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *