Eπίδομα μητρότητας: «Κλειδί» η ασφαλιστική ενημερότητα για την είσπραξη του από τις επαγγελματίες και αγρότισσες DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Eπίδομα μητρότητας: «Κλειδί» η ασφαλιστική ενημερότητα για την είσπραξη του από τις επαγγελματίες και αγρότισσες

Ασφαλιστικά ενήμερες πρέπει να είναι οι μη μισθωτές (επαγγελματίες και αγρότισσες) προκειμένου να μπορούν να εισπράξουν το επίδομα μητρότητας.

Αυτό σημαίνει πως μία επαγγελματίας ή αγρότισσα μητέρα για να εισπράξει το επίδομα μητρότητας θα πρέπει είτε να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ, είτε (αν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές) να τις έχει ρυθμίσει και να τηρεί τη ρύθμιση.

Στις οδηγίες της ΔΥΠΑ επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «για να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για την Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας, θα πρέπει να είστε ασφαλιστικά ενήμεροι.

Δεν θα επισυνάψετε κάποιο αποδεικτικό, αλλά θα τρέχει συστημικά ένας έλεγχος στον αρμόδιο φορέα που θα επιστρέψει το αποτέλεσμα ασφαλιστικής ενημερότητας. Επομένως, ξεκινήσετε την αίτηση, θα την αποθηκεύσετε προσωρινά, και όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, θα ειδοποιηθείτε με email, ότι μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση ή να προχωρήσετε πρώτα σε εξόφληση εισφορών και να κάνετε αίτηση μετά».

Κατά άλλα όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΥΠΑ, οι μη μισθωτές θα λαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ και είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΥΠΑ και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ. ή εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια, ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή, γλιτώνοντας ταλαιπωρία και χρονοβόρες διαδικασίες για τους δικαιούχους καθώς μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταξύ της ΔΥΠΑ του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, αντλούνται ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επεξεργασία του αιτήματος, προς διευκόλυνση τους.

Αν η ασφαλισμένη δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της και να υποβάλλει στη συνέχεια κανονικά το αίτημα της.

Οι αιτήσεις εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης και η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. 

Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις

  • Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.
  • Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  • Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.

To άρθρο Eπίδομα μητρότητας: «Κλειδί» η ασφαλιστική ενημερότητα για την είσπραξη του από τις επαγγελματίες και αγρότισσες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *