Σοκολάτα: Συνεχίζεται το ράλι τιμών του κακάο – Με χρεοκοπία κινδυνεύουν οι σοκολατοποιοί DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Σοκολάτα: Συνεχίζεται το ράλι τιμών του κακάο – Με χρεοκοπία κινδυνεύουν οι σοκολατοποιοί

Ενόψει Πάσχα, και παρά την «εκτόξευση» της τιμής του κακάο, η ζήτηση διεθνώς δεν κάμπτεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια για το βασικό συστατικό της σοκολάτας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το κακάο σημείωσε νέα άνοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση για την πρώτη ύλη της σοκολάτας διατηρείται, ακόμη και όταν η παγκόσμια κρίση εκτίναξε τις τιμές σε ρεκόρ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (18.4.2024) έδειξαν ότι οι λεγόμενες αλέσεις – όπου το κακάο μετατρέπεται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα – μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο αυτή, καθώς οι κακές σοδειές της Δυτικής Αφρικής περιόρισαν τις προμήθειες.

Η αγορά παρακολουθεί τα δεδομένα για να πάρει μια ιδέα για το αν το πρωτοφανές ράλι αρχίζει να πλήττει τη ζήτηση και πόσο δύσκολο γίνεται για τους σοκολατοποιούς να αποκτήσουν τους πολύτιμους κόκκους. Οι επενδυτές και οι αναλυτές ανέμεναν ότι το πρώτο τρίμηνο οι αλέσεις θα μειωνόντουσαν – αν και τα δεδομένα κινδυνεύουν να γίνουν λιγότερο αξιόπιστος δείκτης της ζήτησης, καθώς οι ελλείψεις καθιστούν πιο δύσκολη την προμήθεια κακάο.

Τα futures του κακάο αυξήθηκαν έως και 5,2% στη Νέα Υόρκη, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό της Δευτέρας.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης κακάο, ο κόσμος της σοκολάτας πλήττεται με τεράστιες ανατιμήσεις. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

Οι καταναλωτές απολάμβαναν τη σοκολάτα φτηνά για δεκαετίες. Ωστόσο, τα δέντρα ήταν γερασμένα και οι ασθένειες των καλλιεργειών οργίαζαν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που προμηθεύουν περίπου τη μισή αγορά. Μια μικρή κακοκαιρία ήταν το σημείο καμπής για την παραγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με πολλούς εμπόρους να φοβούνται τώρα ότι η παραγωγή έχει εισέλθει σε μακροχρόνια υποχώρηση. Τα προθεσμιακά συμβόλαια της σοκολάτας αυξήθηκαν γρήγορα κατά περίπου 70% από τις αρχές Μαρτίου σε ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Για τους παραγωγούς σοκολάτας στον κόσμο, η κρίση είναι εδώ. Εργοστάσια έχουν αναγκαστεί να κλείσουν από τη Μαλαισία μέχρι τη Γερμανία και το Σικάγο. Και τώρα, η έλλειψη ρευστότητας σημαίνει επίσης ότι το επόμενο στάδιο της αγοράς είναι πιθανό να είναι γεμάτο από ακανόνιστες κινήσεις των τιμών που εγείρουν το φάσμα της χρεοκοπίας των εταιρειών.

To άρθρο Σοκολάτα: Συνεχίζεται το ράλι τιμών του κακάο – Με χρεοκοπία κινδυνεύουν οι σοκολατοποιοί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *