Οδυσσέας Αθανασίου: Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% μονάδες στο ΑΕΠ DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Οδυσσέας Αθανασίου: Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% μονάδες στο ΑΕΠ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, μίλησε στο Bloomberg για την πρώτη φάση του Ελληνικού και τα οφέλη που θα έχει για την οικονομία της χώρας.

«Αυτό το έργο είναι σύμβολο μιας νέας Ελλάδας στην οποία παρατηρείται άνοδος στον κλάδο των ακινήτων», τόνισε.

Ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι «ένας λόγος για την άνθηση είναι η τεράστια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά νέων έργων είχε μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και η ζήτηση αυξήθηκε τα τελευταία δύο. Επιπλέον έχουμε μεγάλη ευαισθητοποίηση την τελευταία τριετία λόγω της κυβέρνησης».

«Γενικά βλέπουμε μια άνθηση που αριθμητικά φαίνεται στο ότι έχουμε περίπου 6 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε ακίνητα, κυρίως σε κατοικίες μόλις την τελευταία τριετία σε σύγκριση με 1,5 δισ. ευρώ τη δεκαετία μεταξύ 2009 και 2020», τόνισε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Αθανασίου, τόνισε ότι  «η πρώτη φάση του Ελληνικού πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026- 2027».

«Η πρώτη φάση καλύπτει όλη την ακτογραμμή των 40 χιλιομέτρων. Αυτό θα περιλαμβάνει οικιστικά εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώρους εκπαίδευσης και υγείας. Επίσης αναμένουμε περίπου 1.500 διαμερίσματα να είναι έτοιμα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026.  Αυτός είναι ο στόχος μας μαζί με μια μαρίνα γεμάτη καταστήματα πολυτελείας, εστιατόρια και καφετέριες, η οποία θα εκτείνεται στα 275 μέτρα. Οι πόροι που πρόκειται να επενδυθούν αυτήν την περίοδο, είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Και το καλό με αυτό το έργο είναι ότι σε μόλις δυόμισι χρόνια μετά την απόκτηση της γης, έχουμε κέρδος, το οποίο φάνηκε στα αποτελέσματα που ανακοινώσαμε χθες. Τα έσοδα από τις κατοικίες που έχουμε πουλήσει μέχρι στιγμής πλησιάζουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε χαρούμενοι γιατί φέραμε στην αγορά τα 500 διαμερίσματα και έχουν πουληθεί όλα».

Σε ερώτηση που έγινε από τη δημοσιογράφο του Bloomberg σχετικά με τα οικονομικά οφέλη που θα έχει στην ελληνική οικονομία το έργο, ο κ. Αθανασίου, είπε πως «με βάση ανεξάρτητες έρευνες πιστεύουμε ότι θα προσθέσει περίπου 2,5 μονάδες στο ΑΕΠ, 7.000-8.000 νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τουρίστες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις επιπτώσεις που θα έχει μία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο έργο, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η πορεία των επιτοκίων μέχρι τώρα έχει πλήξει τις μετοχές ακινήτων παγκοσμίως και αυτό εξηγεί όπως είπε την τιμή της μετοχής της Lamda.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι η έκδοση των δύο ομολόγων της εταιρείας το 2020 και το 2022 έγινε με κλειδωμένο κουπόνι στα 3,9% και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «είμαστε απολύτως κλειδωμένοι μέχρι το 2027». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι για τα ομόλογα αυτά προβλέπεται και η δυνατότητα ανάκλησης πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες «θα μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε κυμαινόμενα επιτόκια»

To άρθρο Οδυσσέας Αθανασίου: Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% μονάδες στο ΑΕΠ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *