Το μήνυμα πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Χτυπήσαμε κοντά σε πυρηνικό στόχο, μπορούμε και χειρότερα DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Το μήνυμα πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Χτυπήσαμε κοντά σε πυρηνικό στόχο, μπορούμε και χειρότερα

Το δικό του μήνυμα στο Ιράν έστειλε το Ισραήλ με την επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19.04.2024) προκαλώντας  παγκόσμιο συναγερμό.

Η επίθεση έγινε δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, με το  Ισραήλ να δείχνει δόντια του. Το μήνυμα στο Ιράν ήταν αδιαμφισβήτητο… «Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», τόνισαν στην Jerusalem Post Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση στο Ιράν έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο Ισφαχάν, ακριβώς δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση. Η συγκεκριμένη επιχείρηση σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο εύκολο είναι να επιτεθεί κανείς στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, το Ισραήλ έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.

Ουσιαστικά με την σημερινή επίθεση το Ισραήλ θέλει να μειώσει τις πιθανότητες για μια αντεπίθεση του Ιράν όπως έγινε το περασμένο Σάββατο. Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος…

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με  πυραύλους έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η Τεχεράνη προς το παρόν υποβαθμίζει την επίθεση, η οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αρχικά επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή παραμένουν και εντείνονται μετά την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με drones και πυραύλους.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν ήρθε από ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε «οφθαλμός αντί οφθαλμού, το Ισραήλ ανταπέδωσε την επίθεση» όπως γράφει η Jerusalem Post.

Επίσημα το Ισραήλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την επίθεση για στρατηγικούς λόγους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη κάνει λόγο για έκρηξη σε εργοστάσιο γιατί θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» ανέφερε, ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πολλές πόλεις, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

 

Σε λειτουργία ξανά τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Παρόλα αυτά επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, προσπαθώντας έτσι η ιρανική κυβέρνηση να προσδώσει μια αίσθηση κανονικότητας.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Τι υποστηρίζει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν, ενώ Ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.

To άρθρο Το μήνυμα πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Χτυπήσαμε κοντά σε πυρηνικό στόχο, μπορούμε και χειρότερα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *