Άγιοι Ανάργυροι: Τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις για τη γυναικοκτονία της Κυριακής DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Πυκνώνουν τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για τα τραγικά λάθη και τις ολιγωρίες των αστυνομικών στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων που οδήγησαν στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της.

Τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση είναι γιατί δεν μετέφεραν την 28χρονη στο σπίτι της ενώ υπήρχε περιπολικό; γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας δεν κάλεσε εκείνη την Άμεση Δράση και δεν είπε στην 28χρονη να παραμείνει εντός του αστυνομικού τμήματος; Τι έκανε ο αστυνομικός σκοπός του τμήματος βλέποντας τη δολοφονία; Γιατί ο τηλεφωνητής της άμεσης δράσης δεν έδωσε οδηγίες στην κοπέλα.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους έξι αστυνομικοί, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη λήψη καταθέσεων, απ’ όσους βρίσκονταν στο Τμήμα και το «100» και τα στοιχεία εντός των ημερών θα αποσταλούν στον εισαγγελέα.

Ειδικότερα, απομακρύνθηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και η οδηγός της επόπτριας (καθώς ήταν παρούσες στη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας), ο σκοπός του αστυνομικού τμήματος, και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης που συνομίλησε με το θύμα πριν την επίθεση.

Σημειώνεται πως ο σκοπός είχε καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση για υπόθεση του 2014. Οι διαδικασίες, ωστόσο, κινήθηκαν απελπιστικά αργά με αποτέλεσμα να υπηρετεί κανονικά στην υπηρεσία του (μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόταξης).

«Τεράστια και ολέθρια λάθη»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, έκανε λόγο για τεράστια και ολέθρια λάθη. «Εξοργίζομαι και στεναχωριέμαι βλέποντας το σοκαριστικό βίντεο της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους όταν όπως όλοι Έλληνες έχω ακούσει πώς έγινε, τι έγινε γιατί έγινε, ποιες είναι οι παραλείψεις και πάνω όλα ποια είναι τα τεράστια λάθη που έχουν γίνει. Δεν είναι συμπτώσεις, είναι τεράστια και ολέθρια λάθη όσα συνέβησαν εκεί και δεν είναι η ανταπόκριση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός απέναντι στους πολίτες. Η αξιωματικός υπηρεσίας οτιδήποτε είπε και έκανε ήταν όλα λάθος. Ο αστυνομικός που δέχθηκε την κλήση στην άμεση δράση έπρεπε να ενημερώσει άμεσα», είπε αρχικά.

Ακόμα αναφέρθηκε στη διαχείριση του τηλεφωνητή της άμεσης δράσης, «Ο κάθε τηλεφωνητής ή τηλεφωνήτρια της άμεσης δράσης επειδή παίζει με ανθρώπινες ζωές θα πρέπει να είναι και εκπαιδευμένος και να αντιλαμβάνεται άμεσα τον κίνδυνο και να παρεμβαίνει, να ενημερώνει άμεσα τον επόπτη του και όλες οι κινήσεις να γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Θα έπρεπε να είναι πιο ταχύς στις αντιδράσεις του κι όταν άκουσα να λέει για ταξί πάγωσα. Είπα ‘τι λέει, σε ποιον το λέει; Πού μιλάει; Κατάλαβα ότι τη δουλειά του  την αντιμετωπίσει απολύτως τυπικά. Δεν είναι έτσι, αυτή η τυπικότητα δεν ταιριάζει στους τηλεφωνητές της άμεσης δράσης. Είναι αυτοί που παίρνουν την πρώτη πληροφορία και σώζουν τη ζωή», είπε ακόμα.

«Δεν μπορεί να τοποθετείται αστυνομικός προς απόταξη για τη φύλαξη Α.Τ.»

Τέλος, αναφέρθηκε και στον σκοπό, αλλά και στην αξιωματικό υπηρεσίας. «Ένας κακοποιός αστυνομικός που έχει κάνει φυλακή κι εξακολουθεί να υπηρετεί εντελώς τυπικά για να πάρει τον τελευταίο του μισθό, θα ενδιαφερθεί για τη φύλαξη του αστυνομικού τμήματος; Δεν πρόκειται να εκτελέσει με ζήλο τα καθήκοντά του. Δεν μπορεί να τοποθετείται αστυνομικός προς απόταξη για τη φύλαξη Α.Τ. Υπάρχει πολιτική ευθύνη για τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα», είπε ακόμα.

«Αξιωματικός υπηρεσίας αστυνομικού τμήματος με 10 τηλέφωνα μπροστά του λέει στον πολίτη βγες έξω και πάρε το 100 ή του το προτείνει ο πολίτης και συναινεί; Σοβαρά τώρα;» κατέληξε.

«Έγιναν όλα λάθος»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως: «έγιναν όλα λάθος από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στην περίπτωση της δολοφονίας της Κυριακής. Από τον τηλεφωνητή, από την αντιμετώπιση που είχε η κοπέλα στο τμήμα, από την αστυνομικό υπηρεσίας που μπορεί να έχει λειτουργήσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η  λανθασμένη εκτίμηση  του αξιωματικού υπηρεσίας οδήγησε στην τραγωδία» και κάλεσε τους πολίτες να «καταγγέλλουν λανθασμένες συμπεριφορές αστυνομικών».

 «Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να πάνε σπίτι την κοπέλα»

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη γυναικοκτονία έξω από Α.Τ στους Αγίους Αναργύρους και αναφέρθηκε και αυτός με την πλευρά του τις παραλείψεις και τα τραγικά λάθη των αστυνομικών.

«Είμαι στη δυσμενέστερη θέση που έχω βρεθεί ποτέ στην καριέρα μου. Βλέπουμε μία δημοσιοϋπαλληλική φιλοσοφία που πρέπει να αλλάξει. Στοίχισε τη ζωή μίας κοπέλας και ανεπανόρθωτα στην ελληνική αστυνομία.  Όλος ο κόσμος βρίζει την ελληνική αστυνομία», είπε αρχικά.

Όσον αφορά τον τηλεφωνητή της άμεσης δράσης ανέφερε: «Η κοπέλα του λέει πως κινδυνεύει και της λέει δεν είναι ταξί το περιπολικό. Έπρεπε όταν άκουσε πως είναι εδώ, να της πει να τρέξει μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Ο ρόλος του είναι να δώσει και οδηγίες, να προστατεύσει, Εδώ βέβαια θα μου πείτε η κοπέλα μπήκε και μέσα στο τμήμα, ήρθε σε επαφή με αστυνομικούς και δεν την κρατήσανε μέσα. Έχεις αστυφύλακα 22 χρονών, αξιωματικό υπηρεσίας βράδυ στους Αγίους Αναργύρους σε 62.000 κατοίκους και φρουρό με ποινικό παρελθόν».

«Οι αστυνομικοί φοβούνται να βάλουν στο υπηρεσιακό όχημα πολίτη, αλλά πρέπει να το δεις γραμμένο ότι όταν κινδυνεύει ένας πολίτης οφείλεις να τον βάλεις στο υπηρεσιακό όχημα. Το υπηρεσιακό όχημα δεν είναι ταξί, το υπηρεσιακό όχημα μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ασθενοφόρο, μεταφέραμε τους ψυχικά ασθενείς», προσέθεσε.

«Μία κοπέλα αστυφύλακας με ένα χρόνο προϋπηρεσία, έχει μάθει από τη σχολή πράγματα, αλλά δεν έχει την εμπειρία αλλά ήταν εκεί η επόπτης. Μπορούσε να πει να πάει με το αυτοκίνητο του φίλου της και να ακολουθήσει το περιπολικό. Δεν της αφήνει να φύγει με τίποτα, κόκκινος συναγερμός Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να πάνε σπίτι την κοπέλα», είπε ακόμα.

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *