Ακριβότερα τα «πράσινα» παρά την πτώση των τιμών ενέργειας DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Σε άλλο επίπεδο οδηγήθηκαν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων ενέργειας στο ειδικό ή «πράσινο» οικιακό τιμολόγιο τον Απρίλιο, καταγράφοντας στην πλειονότητά τους μικρές ανατιμήσεις, παρά τη μείωση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 10,8 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν 10,5 λεπτά ανά kWh. Παράλληλα, οι εταιρείες ενέργειας μείωσαν τις εκπτώσεις που παρέχουν επί των τιμών, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστικές χρεώσεις να αυξηθούν έως και 12%. Αντίστοιχα, υπήρξαν και ορισμένοι πάροχοι που μεγάλωσαν το ποσοστό εκπτώσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια και να υποχωρήσουν έως και 14%.

Οπως προκύπτει από τις τιμές που ανάρτησε ο κάθε πάροχος στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τα «πράσινα» τιμολόγια, οι 10 στους 13 παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά ανακοίνωσαν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, το εύρος των χρεώσεων για τον Απρίλιο κυμαίνεται από τα 0,0906 μέχρι τα 0,148 ευρώ/kWh, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στο μέτωπο των κυμαινόμενων και των σταθερών τιμολογίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πάροχοι φαίνεται να έχουν επιλέξει τη «στοχοποίηση» των άλλων δύο κατηγοριών, δηλαδή τα «κίτρινα» και τα σταθερά «μπλε» τιμολόγια ρεύματος. Στην πρώτη κατηγορία των κυμαινόμενων τιμολογίων οι βασικές τιμές προμήθειας βρίσκονται στα επίπεδα των 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα (η τελική τιμή διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα, με βάση τον μηχανισμό αναπροσαρμογής). Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία των σταθερών τιμολογίων, η «μάχη» επικεντρώνεται στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των «μπλε» τιμολογίων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η ανακοίνωση από μεγάλο πάροχο για μείωση 30%-32% του σταθερού τιμολογίου στα 12,3 λεπτά ανά kWh για έναν χρόνο και για τις συμβάσεις που θα συναφθούν τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος παραμένουν σε προ κρίσης επίπεδα και ο Μάρτιος ολοκληρώθηκε με νέα πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση δεν γίνεται ορατή, λόγω του πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας σε επίπεδο λιανικής.

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *