Εφιαλτική νύχτα στις εστίες της πανεπιστημιούπολης DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε φοιτητική εστία της Πανεπιστημιούπολης, από φωτιά

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε φοιτητική εστία της Πανεπιστημιούπολης, από φωτιά που ξέσπασε σε δωμάτιο του τρίτου ορόφου, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική που έσπευσε με ισχυρές δυνάμεις στο σημείο, όλοι οι φοιτητές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον χώρο, ενώ η πυρκαγιά περιορίστηκε μόνο σε ένα δωμάτιο.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως το συγκεκριμένο περιστατικό εγείρει σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την επάρκεια και τη λειτουργία των μέτρων πυρασφάλειας, τόσο στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης, με τη διερεύνηση της κατάστασης να είναι επιτακτική.

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεδιαλύνει, σαφώς, μετά από το πόρισμα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως μαρτυρίες φοιτητών δείχνουν πως το σύστημα συναγερμού όσο και αυτό της πυρόσβεσης, δε λειτούργησε ποτέ.

Το ιστορικό της πυρκαγιάς

Η φωτιά ξεκίνησε στις 3.30 περίπου τα ξημερώματα της Τετάρτης σε δωμάτιο του 3ου ορόφου στο Γ’ κτίριο του Β’ συγκροτήματος της φοιτητικής εστίας της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το αίτιο. Η φοιτήτρια, που διέμενε στο δωμάτιο, κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το δωμάτιο και άμεσα οι φοιτητές ξεκίνησαν την προσπάθεια εκκένωσης του κτιρίου, αλλά και περιορισμού της φωτιάς μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική.
Το ευτύχημα είναι πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί φοιτητών, με την εκκένωση έγινε γρήγορα από τα δύο κλιμακοστάσια στις άκρες του κτιρίου και μόνο δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας.
Ολοσχερώς καταστράφηκε το δωμάτιο της φοιτήτριας, από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, ενώ ζημιές από τη φωτιά υπήρξαν και στο απέναντι δωμάτιο. Ωστόσο, εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί από τον μεγάλο όγκο νερού, κυρίως στα δωμάτια του 3ου ορόφου.

Τι καταγγέλλουν οι φοιτητές

«Ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του», σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τονίζουν πως οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει: «για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων».

«Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Η θέση της Πρυτανείας

Οι Πρυτανικές Αρχές από τη μεριά τους, σημειώνουν μέσω δικής τους ανακοίνωσης πως στο κτήριο Γ του Συγκροτήματος Β των Φοιτητικών Κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Α’ Ιωαννίνων, εκδηλώθηκε φωτιά σε δωμάτιο του 3ου ορόφου. Λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο. ‘Ολοι/ες οι φοιτητές/τριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτήριο. Δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας. Οι δύο φοιτήτριες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και τους διατέθηκε δωμάτιο σε άλλο κτήριο των Φοιτητικών Κατοικιών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πρύτανης Καθ. Α. Μπατιστάτου και ο Αντιπρύτανης Καθ. Ι. Λεονάρδος μετέβησαν άμεσα στο χώρο. Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, σημειώνουν πως συνομίλησαν και με τους φοιτητές/τριες που διαμένουν στα δωμάτια του κτιρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά και φρόντισαν για την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα σημειώνουν πως «Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας έχει δραστηριοποιηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για την μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών εντός της ημέρας. Για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.  Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ)».

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *