Επιστολική ψήφος: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι εγγραφές – Το μήνυμα της Κεραμέως DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο προκειμένου να είναι σε θέση να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Τη μεγάλη συμμετοχή έκανε γνωστή μέσω σχετικής ανάρτησης στο TikTok η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου.

«Ξεπεράσαμε τις 100.000 εγγραφές στην επιστολική ψήφο. 100.000 έλληνες πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα είτε σε 114 άλλες χώρες γράφτηκαν για να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου, μέσω courier δηλαδή που θα στείλουν στις αρμόδιες επιτροπές των δικαστικών. Αν θες και εσύ να ψηφίσεις από το σπίτι σου στις επόμενες ευρωεκλογές είτε ζεις στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό μπορείς να γραφτείς στο epistoliki.ypes.gov.gr μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως.

@n_kerameus Ξεπεράσαμε τις 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου! 10 ημέρες έμειναν ακόμη για εγγραφή στο epistoliki.ypes.gov.gr. #PsifizoMeEpistoliki #ypesgr #fyp ♬ original sound – Niki Kerameus

Τηλεδιάσκεψη με τους έλληνες πρέσβεις

Το θέμα της επιστολικής ψήφου συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, καθώς συμμετείχαν την Πέμπτη 18 Απριλίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν τους Πρέσβεις και τους Πρόξενους για την καίρια συμβολή τους στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία μέσω, αφενός της ενημέρωσης που προσφέρουν στους απόδημους Έλληνες και αφετέρου στην υποστήριξη που τους παρέχουν για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ξεπεράσει τις 30.000, αριθμός που ξεπερνάει σημαντικά εκείνο των απόδημων Ελλήνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στις 80 από τις 115 συνολικά χώρες από τις οποίες προέρχονται οι, μέχρι σήμερα, εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν είχε συσταθεί εκλογικό κέντρο στις βουλευτικές εκλογές του 2023, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Έτσι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην Ελλάδα ή σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία πολυτελής εκλογή. Είναι μία εκλογή που επηρεάζει το μέλλον μας. Η επιστολική ψήφος είναι μία μορφή ενίσχυσης της καθολικής ψηφοφορίας και της Δημοκρατίας στον τόπο και δίνει στον Ελληνισμό της διασποράς τη δυνατότητα να δυναμώσει τη φωνή του».

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε «Η θετική ανταπόκριση των Ελλήνων εκλογέων στο θεσμό της επιστολικής ψήφου μας συγκινεί και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Κάθε Έλληνας πολίτης που διευκολύνεται στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου μέσω της επιστολικής ψήφου, συνιστά κέρδος για τη Δημοκρατία. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές και Προξενικές μας Αρχές για τη συμβολή τους στο κρίσιμο αυτό εγχείρημα».

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *