ΗΠΑ: Μεταβίβασαν στην Ουκρανία κατασχεθέντα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά – Προορίζονταν για τους Χούθι DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μεταβίβασε, την περασμένη εβδομάδα, στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος, που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης αλλά κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Αυτή η παράδοση οπλισμού αναμένεται να βοηθήσει το Κίεβο, που έχει μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών στον πόλεμό του απέναντι στη Ρωσία, αλλά δεν επιλύει το έλλειμμα βαρέος οπλισμού (βλήματα, πύραυλοι) του ουκρανικού στρατού, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

Η αποστολή αυτή, που έγινε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), σε ανακοίνωσή στο X.

«Αυτά αποτελούν αρκετό υλικό, προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος», σημειώνει.

«Θα θέσουμε τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν»

Τα συγκεκριμένα φορτία όπλων είχαν μεταφερθεί «από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης, κατά παράβαση» ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, προσθέτει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, που υπόσχεται να «κάνει τα πάντα προκειμένου να εκθέσει και να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί και αποτελούσαν συναλλαγή ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούθι.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από το περασμένο φθινόπωρο θέτουν στο στόχαστρο τη θαλάσσια κυκλοφορία στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, αποσταθεροποιώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Προχθές, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο αν η αναμενόμενη αμερικανική βοήθεια, ύψους 60 δισ. δολαρίων, παραμείνει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το αμερικανικό πρόγραμμα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο είναι μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο από πέρυσι, λόγω της εναντίωσης Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών, στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *