ΜΕΡ. ΤΖΟΥΦΗ -«Όχημα απαξίωσης τα απογευματινά χειρουργεία» DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Απαντήσεις για τα απογευματινά χειρουργεία ζητά η Νέα Αριστερά, με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη, το υπουργείο Υγείας προπαγάνδιζε την «καινοτομία» των απογευματινών χειρουργείων ως παρέμβαση που θα ελαφρύνει τις πρωινές λίστες. Σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου, οι ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα επιλέξουν απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία ανοίγοντας θέσεις στον πρωινό τακτικό προγραμματισμό. Σημειώνεται πως η επιλογή των απογευματινών χειρουργείων δεν εφαρμόζεται για τα τακτικά περιστατικά.

Ωστόσο, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου χειρουργείται επί πληρωμή ασθενής με κάταγμα στο χέρι, που οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό. Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία πληθαίνουν οι φωνές εκπροσωπήσεων των υγειονομικών που καταγγέλλουν πιέσεις για μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές προκειμένου να δοθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων προχωρά, με τους υγειονομικούς να το στηρίζουν και τους πολίτες να το προτιμούν. Στην πραγματικότητα, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα ακόμη μέτρο μετασχηματισμού και μετάλλαξης του ΕΣΥ σε βάρος της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καλείται να απαντήσει κατά πόσο αντιλαμβάνεται ότι η εγχείρηση κατάγματος είναι έκτακτη και επείγουσα ανάγκη. Επιπλέον, πως τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν λύση στις πολύμηνες λίστες, με το ίδιο προσωπικό, με περιορισμένες δυνατότητες μετεγχειρητικής φροντίδας και κυρίως σε συνθήκες εισοδηματικής συρρίκνωσης των νοικοκυριών.

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *