Νιγηρία: Διασώθηκε μία από τις μαθήτριες που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν μία από τις 276 μαθήτριες του Τσίμποκ που είχαν απαχθεί από άνδρες της Μπόκο Χαράμ πριν από δέκα χρόνια στις 14 Απριλίου 2014.

Η Λίντια «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη Νγκόσε, στην Πολιτεία Μπόρνο, ανακοίνωσε ο στρατός. Η νεαρή γυναίκα είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα. Η μαζική απαγωγή των μαθητριών από το Τσίμποκ προκάλεσε σάλο το 2014 και οδήγησε σε μια διεθνή κινητοποίηση υπό το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας». Χωρίς όμως να υπάρξει διεθνής βοήθεια εναντίον των τζιχαντιστών, παρά μόνο περιφερειακές δράσεις.

Περίπου 100 από τις μαθήτριες αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο στρατός κατάφερε να σώσει κάποιες από τις απαχθείσες, πολλές εκ των οποίων είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν τους τζιχαντιστές απαγωγείς τους. Μαζικές απαγωγές παιδιών σημειώνονται ακόμα και στις μέρες μας. Η Νιγηρία θα έπρεπε να θεωρείται εμπόλεμη ζώνη.

Ο Solomon Maina, 58 ετών, πατέρας της Debora, μιας από τις 276 μαθήτριες που απήχθησαν από τον κοιτώνα τους από ισλαμιστές μαχητές της Boko Haram το 2014, προσεύχεται στον τάφο της μητέρας της Debora, Rebecca, μαζί με τη σύζυγό του, Comfort, στο Chibok της Νιγηρίας στις 7 Απριλίου 2024.

Η δράση της Μπόκο Χαράμ και η διαμάχη της με το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική

Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ εξακολουθούν να διαπράττουν επιθέσεις στη βόρεια Νιγηρία, μολονότι η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί χάρη στις επιχειρήσεις του στρατού αλλά και τη διαμάχη της με την αντίπαλη οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική. Η Μπόκο Χαράμ δρα κυρίως σε απομονωμένες ζώνες και βάζει στο στόχαστρο αυτοκινητοπομπές που βγαίνουν από πόλεις υπό τη φρούρηση του στρατού.

Η δράση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 2009. Οι εκτοπισμένοι Νιγηριανοί υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια, ενώ υπήρξαν και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Νιγηρία.

Περισσότεροι από 1.680 μαθητές και μαθήτριες απήχθησαν από τα σχολεία τους μεταξύ 2014-22, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Είτε ως παιδιά-στρατιώτες, είτε ως κορίτσια-νύφες των τζιχαντιστών. Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 130 παιδιά απήχθησαν από ενόπλους στην Πολιτεία Καντούνα, αλλά όλα τους βρέθηκαν και διασώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα στη γειτονική Πολιτεία Ζαμφάρα.

Στην κεντρική φωτογραφία και την εσωτερική εικονίζονται γονείς απαχθέντων κοριτσιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *