ΕΝΦΙΑ: Πώς διορθώνεται αν ο λογαριασμός είναι «φουσκωμένος» – 4+1 σημεία SOS DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

«Κουρεμένος» έως 50% ή ακόμη και μηδενικός για πάνω από 1 εκατ.  φορολογουμένους, αυξημένος για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2023 και χωρίς εκπλήξεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων έφθασε ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στα νέα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες βλέπουν έναν νέο πίνακα στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ. Στον πίνακα αναγράφονται ο ΑΤΑΚ του κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν από την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της  έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.

Με τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να λήγει στις 30 Απριλίου 2024 οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε διορθώσεις «ξεφουσκώνοντας» το ραβασάκι πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν όσοι διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

4+1 σημεία SOS

Πριν από την καταβολή της πρώτη δόσης του ΕΝΦΙΑ, ελέγξτε το εκκαθαριστικό για τυχόν λάθη και διορθώστε τα στοιχεία στην ακίνητη περιουσία σας με τη συμπλήρωση και υποβολή νέας δήλωσης Ε9.

  1. Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
  2. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα κτίσματα τα οποία είναι ημιτελή. Θα πρέπει για το συγκεκριμένο κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ να έχει υπολογιστεί με έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.
  3. Αγροτεμάχια. Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχετε δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο. Φροντίστε λοιπόν να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.
  4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.
  5. Οροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο τον όροφο όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.
Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *