Σάμος: «Έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020» – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 4,3 Ρίχτερ DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (19/4) στη Σάμο αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Καρλοβασίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12,5 χλμ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Κοντακέικα, έναν οικισμό «που υπέφερε πολύ στις 30 Οκτωβρίου 2020 με κατολισθήσεις στην περιοχή αυτή», ενώ αφορά σε ένα ρήγμα που δεν είχε σπάσει στον φονικό σεισμό (6,7 Ρίχτερ) της 30ης Οκτωβρίου 2020.

«Εκτιμώ ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός, πάντα όμως στη φύση πρέπει να έχουμε μία μικρή επιφύλαξη, διότι δεν γνωρίζουμε πάντοτε πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο  γεωλόγος – σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο Action24.

Και συνέχισε: «Περιμένουμε λίγο, κάποιες ώρες, όμως κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο σεισμός είναι στον εστιακό χώρο που έδωσε τον σεισμό του 2020, αλλά είναι ένα μικρό ρήγμα, το οποίο δεν είχε σπάσει».

Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, «η διάρρηξη έγινε από ανατολάς προς δυσμάς, προς Ικαρία. Έχει φτάσει τα 40 χιλιόμετρα το ρήγμα αυτό που έσπασε. Το ρήγμα «κλείνει» προς βορρά. Στο πάνω μέρος αυτού του επιπέδου υπάρχουν μικρά ρήγματα, υπάρχει μία τεκτονική πολυπλοκότητα εκεί, η οποία δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς».

«Είναι ασθενείς δονήσεις αυτές, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόνο τα παλιά κτίρια, τα πέτρινα, ίσως αυτά και μόνο να έχουν κάποιο μικρό πρόβλημα», είπε επίσης ο σεισμολόγος, απαντώντας στις ανησυχίες των δημάρχων της περιοχής.

«Για σήμερα καλό είναι να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα πολύ παλιά κτίρια, τις παλιές κατασκευές. Τα καινούργια κτίρια είναι ασφαλέστατα», κατέληξε.

Καμία αναφορά για τραυματισμούς ή ζημιές

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σημειώνει ότι «σχετικά με την σεισμική δόνηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί, δεν έχει αναφερθεί έως στιγμής καμία ζημία ή τραυματισμός. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου είναι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα και τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Παραμένει σε ισχύ η σύσταση να αποφεύγεται η προσέγγιση σε κτίρια που παρουσιάζουν εκτεταμένες βλάβες».

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *