Τέμπη: «Βόμβες» από Ευρωπαία Εισαγγελέα – «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια» DurationX

Rewrite Greek Article into News Report Format in Greek Language

Λίγα 24ωρα μετά τη συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Λάουρα Κοβέσι είναι «ποταμός».

Η ίδια είδε φωτογραφίες των αθώων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, συγκινήθηκε και υποσχέθηκε στους συγγενείς τους ότι θα κάνει τα πάντα για να δικαιωθούν οι ψυχές τους. Ζήτησε, όμως, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι όπως είπε,  θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες» δηλώνει (STAR) η Ευρωπαία εισαγγελέας.

Εάν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί…

Με πρόσφατα τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 επανέλαβε πως εάν η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε. «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί», τονίζει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς επ’ αυτής της υπόθεσης. Ερευνούμε μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα σ’ αυτά τα projects».

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία επισημαίνει πως εάν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών θα είχε αποφευχθεί με βεβαιότητα.

Το πολυσέλιδο έγγραφο, ουσιαστικά, διαλύει τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. στο σχετικό της πόρισμα, το οποίο αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος.

Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.

«Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα» αναφέρει η Ευρωπαία αξιωματούχος. «Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Πολύ νέοι και αθώοι… Δεν υπάρχουν λόγια… Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα», τονίζει.

Συμπληρωματική μήνυση

Με τη νέα συμπληρωματική τους μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας οι συγγενείς θυμάτων ζητούν την κακουργηματική δίωξη δέκα πολιτικών προσώπων και επτά στελεχών της HELLENIC TRAIN, της ΕΡΓΟΣΕ, της  ΓΑΙΟΣΕ, του ΟΣΕ και της ΡΑΣ (Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων). Αυτό το οποίο ουσιαστικά προστίθεται στη μήνυση είναι ο ενδεχόμενος δόλος, υπό την έννοια ότι τουλάχιστον οι πολιτικοί γνώριζαν για την κατάσταση κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου και παρά ταύτα επέτρεπαν να κυκλοφορούν τα τρένα, χωρίς να έχουν θεσπίσει εθνικούς κανόνες ασφαλείας.

Η συμπληρωματική μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Εφετών. «Αφορά κυρίως τα δύο στελέχη της Hellenic Train για την τηλεδιοίκηση που δεν υπήρχε και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή», ανέφερε κ. Κωνσταντινίδης «Στο Κόκκινο 105.5».

Τελευταία Νέα

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *